Belichaamde aandacht – retraite yoga & vipassana

In deze retraite staat aandacht voor het lichaam centraal. Ons lichaam speelt een belangrijke rol bij hoe we ons voelen. Het bombardeert ons met signalen waar onze geest op reageert, waardoor we ons prettig of onprettig voelen. Andersom heeft onze geest invloed op het lichaam: wanneer we ons onprettig voelen kan het lichaam gespannen raken. Ook hechten we ons aan ons lichaam en het uiterlijk daarvan. Het lichaam is daarom een belangrijk ‘oefenveld’ in de meditatie.

Yoga en vipassanameditatie wisselen elkaar dit weekend af. Het met aandacht beleven van de yoga brengt ons niet alleen in contact met het lichaam, maar ook met allerlei sensaties, gedachten en emoties die daarmee verbonden zijn. In de retraite zien we deze ervaringen en onze reacties daarop veel bewuster en leren we er op een wijze, ontspannen en gelijkmoedige manier mee omgaan.

De manier waarop we in dit weekend vipassana beoefenen bevat elementen uit zowel de Mahasi-stijl vipassana, als open gewaarzijn en mindfulness. Naast het beoefenen van vipassana en yoga, gaan we samen in stilte buiten wandelen en is er ook voldoende ruimte op om eigen gelegenheid naar buiten te gaan.

De intentie is om het gehele weekend in aandacht en in stilte door te brengen. Aangeraden wordt om geen contact met 'de buitenwereld' te hebben, mobieltjes uit te houden en geen lees- of schrijfmateriaal mee te nemen.

De intentie is om het gehele weekend in oplettendheid en in stilte door te brengen. Aangeraden wordt om geen contact met 'de buitenwereld' te hebben, mobieltjes uit te houden en geen lees- of schrijfmateriaal mee te nemen.

Het weekend wordt begeleid door Marianne van Lobberegt en Mari den Hartog.

Tijd
Donderdag 3 april 2025 om 20.00 uur (inloop vanaf 19.00 uur). Einde zondag 6 april om 16.00 uur.

Kosten
€ 330 voor de materiële kosten. Dana voor de begeleiding is van harte welkom. Voor financiële bijdrages zal aan het eind van de retraite een danadoos worden neergezet.

Over dana
De begeleiding van een retraite als deze is niet-commercieel; er wordt dus geen geld aan verdiend. Dana is een vrijwillige bijdrage naar eigen inzicht bovenop de vaste kosten. Dana betekent 'vrijgevigheid' (ruimhartigheid / doneren / geven). Bij een retraite kan dat in de vorm van een vrijwillige bijdrage van de mediterende aan de begeleiding. Het geeft uitdrukking aan de waardering, band, en saamhorigheid tussen de gever en ontvanger en is een oefening in vrijgevigheid. Het is ook een bijdrage van de mediterende aan het draaiend houden van de gemeenschap (sangha) van beoefenaren, zodat het voor de begeleiding makkelijker is om tijd en middelen in te zetten voor het organiseren van volgende retraites en andere activiteiten.

Locatie
Landgoed De Leonardushoeve, Hoverheideweg 2, Belfeld (Limburg), website Leonardushoeve. Deelnemers hebben een eigen eenpersoonskamer.

Meenemen
Warme losse kleding, sloffen en wandelschoenen. Er zijn meditatiekussens, maar je kunt ook je eigen kussen of bankje meenemen. Voor de yoga-oefeningen graag een eigen yogamat meenemen als je die hebt. Indien nodig zijn er extra yogamatten op locatie. Voor meditatiematten, beddengoed en handdoeken wordt gezorgd.

Annuleren
Bij annulering 3 weken of langer voor de datum van aanvang zal het overgemaakte bedrag teruggestort worden. Bij annulering tussen 3 en 1 weken voor aanvang wordt 50 % van het volledige inschrijfbedrag ingehouden. Bij annulering binnen 1 week voor aanvang is het volledige inschrijfbedrag verschuldigd.

Inschrijven
Na inschrijving ontvang je een mail met de betaalgegevens.

Vragen?
Mail ons via Contact of bel Marianne van Lobberegt via 06-44862734 of Mari den Hartog via 06-16544502.

Aanmelden retraite Yoga & Vipassana

Akkoordverklaring
Ik geef me op voor de bovengenoemde retraite en neem mij voor mij zoveel mogelijk aan de retraiteregels te houden. Ik weet dat als ik bepaalde oefeningen - om welke reden dan ook - niet kan of niet wil doen, dat ik daartoe op geen enkele wijze verplicht ben. Ik zal geestelijke of lichamelijke effecten die ik ervaar tijdens de oefeningen bespreken met de begeleider. De begeleider kan ik op geen enkele wijze verantwoordelijk houden voor geestelijk of lichamelijk letsel als gevolge van de oefeningen of verband houdende met het deelnemen aan deze retraite. Door dit formulier te verzenden ga je expliciet akkoord dat de door jou ingevulde gegevens zullen worden verwerkt volgens de richtlijnen in onze Privacyverklaring. Wij zullen je gegevens slechts gebruiken om met je in contact te komen en te blijven rondom de retraite.

Leonardushoeve

leonardushoeve 3

Over de Leonardushoeve (tekst website)

De Leonardushoeve is al ruim 30 jaar een leefgemeenschap en een plek voor iedereen die eraan wil werken om (weer) ten volle en van harte te leven.

Bezield en van harte leven – dat is de diepe wens van veel mensen. We willen graag onszelf kunnen zijn, ons veilig voelen in ons leven en ons gezien en geliefd weten. Wat houdt ons tegen?

Het doel van de Leonardushoeve is om mensen in consulten, cursussen, training en opleiding te begeleiden bij het opruimen (transformeren) van deze beperkingen. Dan kan energie weer vrijelijk stromen, sta je in contact met wie je werkelijk bent en kun je gebruik maken van je volledige potentie.

Website Leonardushoeve

Over Vipassana Culemborg

Vipassana Culemborg is een sangha (gemeenschap) van mensen die samen op vrijwillige basis activiteiten organiseren en begeleiden. Vipassana Culemborg biedt een meditatiecursus, een meditatie-inloopavond, stiltewandelingen, verdiepingsdagen en retraites aan. Vipassana Culemborg heeft een boeddhistische grondslag, is een vereniging en wordt begeleid door Marianne van Lobberegt, Grada Lautenbach en Mari den Hartog.

Lees meer over ons »

JORD20200222-302
  Doneer aan Vipassana Culemborg