Over Vipassana Culemborg

 

Vipassanameditatie

Vipassana betekent letterlijk 'de dingen zien zoals ze werkelijk zijn’. Daarom wordt Vipassana Meditatie ook wel inzichtmeditatie genoemd; inzicht in de werkelijkheid van het bestaan, maar ook inzicht in jezelf. Je leert je eigen innerlijke potentieel kennen, oftewel je innerlijke kwaliteiten en mogelijkheden. Je wordt je bewust van de wijze waarop je eigen reactiepatronen werkzaam zijn en krijgt inzicht in de oorzaken van lijden en geluk.

Door de beoefening van deze vorm van meditatie wordt wijsheid ontwikkeld en daarmee ook andere eigenschappen als mededogen, liefdevolle vriendelijkheid, vreugde en gelijkmoedigheid.

 

Vipassana Meditatie is gebaseerd op de leer van de Boeddha en richt zich op de ontwikkeling van aandacht en opmerkzaamheid, als methode om uiteindelijk waar geluk (Verlichting) te vinden. Ze leert je met een open, milde houding observeren en onderzoeken wat zich aan ervaringen in het heden aandient. Je bent je bewust van de aard en dynamiek van dit moment. Zowel lichamelijk als mentaal. Zo ervaar je met aandacht de adem, lichamelijke beweging, het zitten, het lopen. Maar ook bijvoorbeeld rust, onrust, ontspanning, vreugde of dankbaarheid, woede, verdriet en angst.

De open manier van waarnemen verzacht de geest en verbindt deze met het hart. Er ontstaat kalmte en helderheid waardoor je beter in staat bent te kiezen op welke manier je wilt reageren op situaties die zich voordoen. De neiging om dingen anders te willen hebben dan ze zijn, wordt minder en je beweegt makkelijker, met een meer accepterende houding, mee met de flow van het leven.

 

 

Vipassana Culemborg

 

Vipassana Culemborg wil iedereen de gelegenheid bieden om kennis te maken met inzichtmeditatie en te ervaren wat dit voor je kan betekenen. Vipassana Culemborg is er voor iedereen die behoefte heeft aan bezinning en een plek waar je je kunt terugtrekken uit de hectiek van alledag. Zo kun je je innerlijke kalmte (her)vinden en word je minder meegesleept door alles wat zich voordoet. In plaats daarvan kun je leren dat te beschouwen en er met wijsheid mee om te gaan. En wijze mensen maken de wereld een beetje beter.

 

Vipassana Culemborg zorgt voor deskundige begeleiding en biedt een ontmoetingsplek om samen te mediteren en ervaringen uit te wisselen in een veilige omgeving met respect voor elkaar. Ook organiseert Vipassana Culemborg andere activiteiten als stilte-wandelingen en filmavonden die ondersteunend en motiverend werken. Zo word je geïnspireerd je (verder) te ontwikkelen op het meditatiepad.

We zijn betrokken bij elkaar en respecteren daarbij ieders eigen manier om met inzichtmeditatie bezig te zijn. Zorgvuldigheid en integriteit zijn de basis, enthousiasme en humor maken het ook leuk en licht. De boeddhistische bedding van de beoefening geeft extra verdieping en inzicht.