Begeleiders

De wekelijkse meditatiegroep wordt begeleid door Marianne van Lobberegt en Mari den Hartog. De cursus wordt begeleid door Mari den Hartog.

 

Mari den Hartog

Ik ben geboren in 1968 en woon sinds 1992 in Culemborg. In 2004 kwam ik in aanraking met vipassana door een cursus in Utrecht, bij Henk van Voorst en Aad Verboom. Ik beoefen vipassana dagelijks thuis en volg regelmatig vipassanaretraites.
Door vipassana heb ik geleerd hoe ik meer met mijn aandacht in het hier en nu kan leven. Ik zie veel beter hoe mijn geest werkt, hoe het komt dat ik me soms gelukkig voel en soms ongelukkig. En ik zie veel beter hoe ik vrij kan zijn van de ongelukkig makende patronen in mijn geest.
Ik ben erg blij dat ik vipassana heb leren kennen en wil de voordelen ervan graag delen met anderen. Om dat goed te kunnen doen volg ik regelmatig bijeenkomsten voor begeleiders van vipassanacursussen. Om meer kennis te hebben van de Boeddhistische achtergrond van vipassanameditatie heb ik in 2009 - 2010 de tweejarige Dhamma Verdiepings Cursus van de Stichting Inzichtsmeditatie gevolgd.

 

Marianne van Lobberegt

In 1987 ben ik in aanraking gekomen met het boeddhisme en daarmee ook met vipassana. Ik heb door de jaren heen kortere en langere retraites gevolgd bij verschillende leraren en leraressen.
Vipassana heeft mij veel gebracht: ik kan beter bij mijzelf blijven en er is meer innerlijke rust en tevredenheid. In perioden van stress ben ik kalmer en ik herken sneller de signalen van stress.
Meditatie maakt dagelijks deel uit van mijn leven. Niet alleen formeel op het kussen, maar ook daarbuiten. Ik probeer aandachtig en aanwezig te zijn in het hier en nu.

Naast vipassana beoefen ik ook yoga en geef yogales, in mijn eigen praktijk YogaBalans Culemborg. Daartoe heb ik de yogaopleiding ‘Saswitha’ gevolgd. Yoga en meditatie vormen een prachtig geheel met elkaar. Yoga kan als goede voorbereiding dienen voor meditatie. En wanneer de oefeningen met een meditatieve instelling worden gedaan, hebben ze een weldadig effect op lichaam en geest.